Časový test při prodeji nemovitosti aneb kdy neplatíte daň z příjmu

You are here:
Slyšeli jste pojem „časový test“, který vám může ušetřit desetitisíce při prodeji nemovitosti? Jde o 5 nebo 10 letou lhůtu, po které se ruší povinnost zaplatit daň z příjmu při prodeji nemovitosti. Pojďme si ji společně vysvětlit a podívat se na příklady toho, jak se používá.

V článku o dani z příjmu při prodeji nemovitosti jste možná narazili na pojem “časový test”. Jak tento pojem chápat a proč by vás měl zajímat? 

Co je časový test? 

Pokud nemovitost vlastníte více než 5 nebo 10 let, jste osvobozeni od placení daně z příjmu při prodeji nemovitosti. Pětiletá lhůta platila do konce roku 2020, takže pokud jste nemovitost koupili od roku 2021 dál, počítá se vám desetileté období. Této době se říká časový test.

Kromě časového testu existují i další výjimky z platby daně z příjmu při prodeji nemovitosti – pokud jste byt nebo dům zdědili, peníze z prodeje jste použili na koupi jiného bydlení, případně v něm alespoň dva roky před prodejem bydleli, daň se vás netýká.

Pojďme se podívat na praktické příklady časových testů. 

Pětiletý časový test

Pan Jakubíček investoval do garsonky ve stejném domě, ve kterém bydlí. Koupil ji v roce 2015, prodal ji v roce 2021. Mezi nákupem nemovitosti a prodejem uplynulo 6 let, a proto daň z příjmu při prodeji nemovitosti neplatí. 

Desetiletý časový test

Hlaváčkovi z Jihlavy si v roce 2021 pořídili chalupu na Vysočině, kterou chtěli zrekonstruovat. Zjistili však, že jim na rekonstrukci nezbývají síly a rozhodli se chalupu prodat. Desetiletý časový test běží do roku 2031. Pokud by se chtěli vyhnout placení daně z příjmu při prodeji nemovitosti, museli by na chalupě alespoň 2 roky bydlet. 

Na co si dát pozor?

Daň z příjmu je určena především pro zdanění investičních nemovitostí a je nastavena tak, aby nezatěžovala nemovitosti určené k bydlení. Nevýhodou však je, že nepočítá s inflací, která může ceny nemovitostí raketově vystřelit nahoru. 

Pokud si nejste jistí, jestli nemovitost prodat nebo počkat až do uplynutí časového testu, zeptejte se našich makléřů, kteří spolupracují s kvalifikovanými daňovými poradci.

Kateřina Zvonková, makléřka a jednatelka GR

Co radí makléř? 

„Časové testy vám mohou ušetřit desítky tisíc korun. Jestli si nejste jistí svým nárokem na uplatnění časového testu, zeptejte se nás. Rádi vám váš nárok ověříme.“